2015. jan 11.

krumplifőzelék

írta: (R)ichie
krumplifőzelék

wpid-dsc_61562.jpg.jpegFőzelék. Nem sokszor eszem, de most két napig ez lesz... És végül is a fasírttal elmegy.

  • 2 kg krumpli
  • 1 liter tej
  • 0,5 liter tejszín
  • 1 kispohár tejföl
  • 4 ek liszt
  • 6 db babér levél
  • só, fokhagymapor
Először is, megpucolom a krumplit, és fél centi vastag karikákra vágom. Sós vízben felteszem főni, a babérlevelekkel és kb. 1 teáskanálnyi fokhagymaporral együtt. Kb. 20 percet főzöm, ügyelve, hogy ne főjön szét a krumpli.

http://www.youtube.com/watch?v=0jHhbyW3qyo

Közben elkészítem a fasírtot (ami miatt főzeléket eszem):

  • 1 kg darált sertéshús (30%)
  • 2 ek madras curry por
  • 1 ek só
  • 1 ek szárított zsálya
  • nagyszemű panírmorzsa
  • olaj
A hűtőből időben kivett darált húst befűszerezem, alaposan összekeverem, majd gombócokat höngörgetek belőle. Morzsában is megforgatom, és kicsit el is lapogatom, úgy könnyebben átsül kevesebb olajban is. (igen, bekattant nálam ez a curry por a darált húshoz, vállalom)

Kb fél centis olajban lassan, türelmesen kisütöm, kis adagokban, gyakran forgatva. A készeket papírtörlőre rakom és azzal is takarom le, hogy ne hűljenek ki olyan gyorsan.

Vissza a főzelékhez: elkészítem a rántást, kevés olajon gyakran kevergetve lisztet pirítok, majd lekapcsolom tüzet, felöntöm a tejjel, a tejszínnel és a tejföllel. Nem nyúlok hozzá, nem kevergetem. Kb. 5 percig. aztán habverővel elkeverem, így nekem nem lett csomós.

A krumpliról leöntöm a főzővizet, úgy, hogy csak a feléig érjen, majd hozzáöntöm a rántást. Így forralom kb. 10 percig, ekkor eltűnik a lisztes íz is.

Hát ennyi. Ugyan a főszereplő a fasírt, de azért a krumplifőzelék sem rossz... Igazából szuper, nem?!

 

Szólj hozzá

krumpli főzelék darált hús fasírt Supernem