2015. jan 06.

darált hús, tészta, paradicsom

írta: (R)ichie
darált hús, tészta, paradicsom

wpid-dsc_60722.jpg.jpeg

Nem csak milánóit lehet készíteni a fenti háromból. Van más. Például húsgolyók paradicsomos szószban, spagettivel. Persze nem csak így egyszerűen...

A csavar a fűszerezésben van.

Kell hozzá:

  • 500 g darált sertés hús (20%)
  • 500 g spagetti tészta
  • 500 ml passata
  • 500 ml főzőtejszín (20%)
  • 1 ek vörös curry paszta
  • 1 ek madras curry por
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek szárított bazsalikom
  • 1 ek szárított kakukkfű
  • só, bors
A régi receptek mindig így kezdődnek: végy egy nagy lábost, töltsd tele vízzel... Na most ehhez a melóhoz végy egy lelkes nyolcévest, meg a húst, mérd ki neki a fűszereket (1 kk só, 1 ek madras curry por). Adj neki egy kis tálban vizet, és kérd meg, hogy gyúrja össze alaposan a húst a fűszerekkel, majd iciripiciri kicsit vizes kézzel gyúrjon kicsike golyócskákat. Az elején élvezni fogja. a közepén sóhajtozik (ekkor indokolt beszállni a melóba), a végére pont megunja. De aztán büszkén falja az összes falatot.

A golyókészítés közben a hagymákat felaprítom.

Felhevített serpenyőbe öntöm az olajat, majd amikor az is forró, akkor belerakom az összes golyót és pár perc alatt minden oldalán enyhén megpirítom. Amikor már a golyók minden oldala kapott egy kis pírt, beleszórom a vöröshagymát, hagyom azt is pirulni, sokszor rázogatom a serpenyőt, hogy semmi ne égjen oda. Ezután jön a fokhagyma és a curry paszta, gyors keverés után rögtön nyitom a passatát, és zúdítom a serpenyőbe. Az első bugyogás után mehet bele a tejszín. Na meg a szárított fűszerek fele, só és bors.

Kis lángon hagyom rotyogni, kb 20 percen keresztül, közben sűrűn kevergetem.

Felteszem a főzővizet jó sok sóval, amikor felforrt, kifőzöm benne a tésztát. Nem főzöm túl, azt úgy egyáltalán nem szeretem. Majd két-három kanálnyi főzővizet belekeverek a szószba, a keményítő selymesíti a mártást - legalábbis erre esküszik minden TV-s séf, én meg elhiszem nekik. Ekkor teszem bele a fűszerek maradék részét is, elkeverem, és megkóstolom: ha kell még bele só, hát teszek bele. Még öt percig hagyom, azután kész.

Tálalás, evés, rock'n'roll. Ennyi.

http://www.youtube.com/watch?v=WGt-8adyabk

 

Persze egy kis reszelt parmezánnal még jobb. De hát melyik tészta nem jó vele?

 

 

Szólj hozzá

tejszín tészta passata darált hús Shinedown