2015. jan 05.

lencse leves

írta: (R)ichie
lencse leves

wpid-dsc_6050.jpg

Az ugye megvan, hogy újév napján muszáj lencsét enni?! Merthogy úgy leszünk gazdagok... Hát persze, hogy nem, de attól még tartom a hagyományt, január elsején lencseleves van, és kész.

Kezdetnek egy kis klasszikus, kicsit másképp:

http://www.youtube.com/watch?v=Cs0vXgeUW9o

Kell hozzá:

  • 250 g lencse
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál répa
  • 1 szál fehérrépa
  • 2 db krumpli
  • 2 ek zellerzöld
  • 2 marhahúsleves kocka
  • 200 g bacon
  • tejföl
Nem elfelejteni. Mármint előző este beáztatni a lencsét. Ha mégis, hajnalban felkelés, tökvakarás, szitkozódás, lencsét tálba, vizet ráeresztés, visszafekvés.

A lábasba öntöm a lencse négyötödét az áztató vízzel, majd felforralom a még hozzáadott vízzel együtt. Közben beledobálom a megpucolt, félbevágott hagymákat és a többi zöldséget is. Mindegy, mekkorára vágom fel, a végén úgyis összeturmixolom az egészet. Beledobom a húsleves kockákat is.

Kb. 1 óra, max másfél, és összeturmixolom az egészet. Kb. a felénél megkóstolom, ha nem elég sós, akkor sózom.

Közben fél óra alatt egy kisebb lábosban, a nagyobból lopott 3-4 merőkanálnyi levessel még éppen olyanra főzöm a maradék lencsét, hogy érezni lehessen a szemeket, ahogy ráharapunk. (tehát sokszor kóstolgatni, kevergetni kell)

Kb. 15 perc kell ahhoz, hogy lassú tűzön megpirítsam a 0,5 x 0,5 centisre kockázott bacont, gyakori kevergetés mellett.

Polipok és gordonremzik a fentieket akár egyszerre is csinálhatják...

Na, ha kész minden, akkor jöhet a tálalás: a tányér aljába kevés kevéssé főtt lencsét és bacont teszek, majd erre merem a forró levest és egy kanál tejfölt pakolok mindezek tetejébe.

A kapszaicin függők, mint én, még morzsolhatnak bele egy szárított csilit is.

 

Na, ki lett gazdag másnapra?

 

Szólj hozzá

leves lencse újév bacon Foo Fighters