2017. okt 16.

Sütőtök * krém * leves

írta: (R)ichie
Sütőtök * krém * leves

… avagy a sütőtök értelme az univerzumban.

img_20171009_183229.jpg

Minő meglepetés, így az ősz derekán narancssárgában díszelegnek a zöldséges pultok, vétek lenne kihagyni az egyik legfűszeresebb krémlevest, a sütőtök levest. Szóval álljunk is neki, ne…. Ide majdnem írtam egy vicces szójátékot, de inkább mégse.

A magam részéről nem tartom túl sokra a sütőtököt – legalábbis magában. Azonban ha erőteljes fűszerekkel társul, rögtön értelmet nyer az egész, az édessége mellé kerül még egy karakter - máris be tudom fogadni, lesz létjogosultsága - számomra is – e Földön és az Univerzumban… Ámen.

  • 1,5 kg sütőtök
  • 2 szál répa
  • 2 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szem krumpli
  • 1 rúd fahéj
  • 1 evőkanálnyi marokkói fűszerkeverék (koriander, cayanne bors, szegfűbors, szegfűszeg, ilyesmik…)
  • 1 evőkanálnyi vaj
  • 3 db húsleveskocka
  • só, bors, olívaolaj

 

  • 5 evőkanál hántolt tökmag
  • 1 evőkanál marokkói fűszerkeverék
  • só, olívaolaj

A tököt meghámozom és nagyobb darabokra – olyan két-három centisekre – vagdalom. A lilahagymát, répát és a krumplit is hasonló méretekre szelem, és az egész megy bele egy elég nagy lábosba, miben már serceg egy kevés olívaolaj. Ezen alaposan megpirítom a zöldségeket, amivel karamellizálom őket, tulajdonképpen a sütőtök édességét hozom előtérbe még jobban.

Amikor már meguntam a zöldségdarabok kevergetését, beledobom a fokhagymát és a fahéj rudat is, alaposan sózom és tekerek bele a borsból is jócskán, beleszórom a marokkói fűszerkeveréket is, kettőt keverek rajta, majd felöntöm az egészet forró vízzel. Kb. két liternyivel. Bőven lepje el a darabokat, hiszen levest készítek, nem főzeléket! A krumpli azért kell a levesbe, mert a benne lévő keményítő fogja összefogni a levest krémlevessé – így nem kell bele külön kukoricakeményítőt adni hozzá.

Ott voltam. A vég első koncertjén, Budapesten. Óriási élmény, elraktam ugyanarra a polcra, ahova aztöbbi rock legendám koncertjeit őrzöm a fejemben… Pedig Ozzy totyogot, hamis volt, a másik két legenda Tommy és Geezer is csak ott állt mellette, de hát mégiscsak ők a metál atyaúristenei… Aztán bő egy évre rá, csipog a telefonom, hogy van jegy a mozira. Azt se tudtam, hogy lesz mozi, de óriás mázli, hogy van, aki képben volt, mert csak egyszer megy le a mozikban, és kész.

Szóval ott ültünk a teltházas Uránia moziban, és néztük a metál atyjait, megpocakosodva és megráncosodva. De őrületes bulit csapva és amit a próbateremben műveltek… Jó volt látni őket, úgy, ott, abban a közegben. Ahogy működött köztük az a több évtizedes rutin és az a határtalan, felszabadult vidámság amivel egymáson – na jó, leginkább Ozzyn (legalábbis mi nagyon) – röhögtek. Imádtam nézni ezt is, és jó most is hallgatni őket.

Fedő alatt felforralom a levet, és beledobom a húsleveskockákat. A marhahús levest kerülöm – túl erős az íze – de ha pont kifogytam, zöldségleves kockával sem lesz sokkal rosszabb ám…

Addig hagyom közepes lángon gyöngyözni, míg megpuhul minden zöldség, majd kihalászom belőle a fahéjat, és az egészet kíméletlenül leturmixolom. Én a kézi turmixomat használom, alaposan széjjelcsapatom vele az edény tartalmát. Egy kis kóstolás, ha kell só, vagy még több fűszer, akkor azt most kiigazítom, aztán hagyom fedő nélkül pötyögni kb öt- max tíz percig. Ezért kell a bő vízzel felöntés, mert egyrészt most egy csomó elpárolog, másrészt mostanra kezd el a krumpliban lévő keményítő dolgozni, ezért többször meg kell kevergetni az egyre sűrűsödő levest, ne égjen oda.

Apropó kevergetés és ne égjen oda: a bacon-chips „levesbetét” egész jó alternatívája a pirított fűszeres tökmag. Ezt viszont tényleg kevergetni kell és ügyelni rá, hogy ne égjen oda. Kevés olívaolajat hevítek egy serpenyőben, rászórom a magokat, folyamatosan rázom és keverem. Kb. két perc után ráöntöm a fűszerkeveréket, és kb. másfélszer annyi sót. Karakteresnek kell lennie, tényleg kell a rengeteg só. Szóval a fűszerekkel együtt további egy-két percig rázogatom, aztán kiszórom egy tányérba a magokat, amiket remélhetőleg addigra körbevett a sós-pikáns kéreg. Szétterítem minél nagyobb felületre, mert a magok hajlamosak a pirítás után még tovább pirulni, így már akkor ki kell szedni őket, amikor szívem szerint még tovább hagynám a serpenyőben.

A magokkal való bíbelődés alatt tuti elkészül a leves is, eléggé besűrűsödik, úgyhogy lehet is tálalni: kicsi, de mély tányérokba merem a levest és megszórom a fűszeres, füstösre pörkölődött magokkal. Azért az indokolatlan petrezselyem zöldnek nem tudok nemet mondani, mégiscsak kell egy kis szín a narancssárga mellé…

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

img_20171009_182935.jpg

img_20171009_184821.jpg

Szólj hozzá

répa krumpli sütőtök fahéj tökmag Black Sabbath