2017. júl 07.

tárkony * csirke * bogrács

írta: (R)ichie
tárkony * csirke * bogrács

... avagy süt a nap, mi meg bográcsban főzünk!

 

img_20170617_170051.jpg

Itt van a nyakunkon a bogrács szezon, én meg még nem is írtam ebben a témában semmit?! Pedig nem panaszkodhatom, jópárszor ettem mostanában bográcsból… Na, mielőtt még picsá.. szóval mielőtt fenékbe billentene bárki, hozok egy számomra is pozitív meglepetés levest, bográcsban. Nincs kec-mec, ez itt egy tárkonyos csirkeragu leves! Igen, bográcsban.

  • 1,5 kg csirkemell
  • 25 dkg füstölt szalonna
  • 4 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 200 g zöldborsó
  • 1 zacskó szárított tárkony (persze, akinek van friss, ne fogja vissza magát…)
  • 3 dl savas fehér bor
  • 3 citrom
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 kispohár tejföl
  • liszt
  • só, bors
  • sok fa a bogrács alá…

Ekkora mennyiséghez a nagyobbik bográcsra van szükség, sőt, igazából a legnagyobbikra, ha nem csirkefőzeléket akartok csinálni. És egyáltalán nem baj, ha marad belőle másnapra, nekem elhihetitek, kipróbáltuk.

Szóval a csirkemelleket apró kockákra vagdosom, a füstölt szalonnát szintén, csak azt még kisebbekre. Persze a bőrét külön levágom, és megy bele a bogrács aljába a szalonnával meg a zsírral együtt. Aztán amikor ropogósra sült, egyrészt tudom, hogy mehet bele a hús, másrészt előtte mindegyik felpöndörödött darabkát kihalásszuk és huhogva elropogtatjuk. Huhogva, mert persze nem lehet kivárni azt a fél percet, amíg nem lesz égetően forró, azonnal rá kell markolni, nehogy elegye előled más…

Stadionrock a hajó gyomrában

Június vége van, szép kis vihar kerekedik, de mi már a hajó fedélzetén. Egy olyan banda koncertjét nézzük meg, amiről még ééééletemben nem hallottam, csak amikor hirtelen mindenhol azt láttam, hogy teltházas buli lesz az A38-on. Mázlim volt, azért is lett teltház olyan hamar, mert én is kaptam egy jegyet az egyik barátomtól, csak még nem tudtam róla. Ez még áprilisban volt, aztán hirtelen itt lett a koncert napja. Vájtfülű rocker barátaim felfokozott állapotban, szerveződtek a sörkörök az orrban, eleredt az eső is, kikértünk mégegy korsóval, aztán mire kettőt kortyoltunk, mindenki eltűnt. Így sikerült életem egyik legjobb rockbulijának első fél számáról lemaradni. És a hátsó sorból felzárkózni, jelentem eljutottunk a második sorig is…

Hát ezek a The Dead Daisies-ék olyan bulit csaptak, hogy csak kapkodtam a fejem. Látszik a rutin rajtuk, mégiscsak olyan zenekarokban zenélgettek, mint a Whitesnake, Thin Lizzy, Mötley Crue, The Scream, Ozzy, Dio és a beugró gitárosuk Chris Cornell mellet pengetett…

Szóval egyrészt óriás bulit nyomtak, amikor meg villám csapott a hajóba, és csak a gitárerősítők szóltak, na meg a dob, szemrebbenés nélkül átmentek Led Zeppelin tribute-ba, és nyomták addig, míg a hajó legénysége megoldotta a szitut. Egyébként is jól szól a hajó, a sör is elfogadható és jó arcok voltak a zenészek is, még volt aki kijött pacsizni párat a kötelező körökön kívül is, és már megint megtörtént velünk az, ami szokott, mi zártuk a hajót…

Hogy mit érdemes a válogatáskazira tenni tőlük? Sorolom: Whit You And I, Mainline, We’re An American Band, Midnight Moses, Song And A Prayer, Mexico, Angel In Your Eyes. Na meg persze a fenti Long Way To Go.

Ahogy a húsok pirulnak, mehet bele a hagyma felaprítva, a répák karikázva, kicsit lepirítom őket, hogy hadd legyen egy kis füstös ízük. Igen, ez nem egy könnyű történet, amíg a pirult szalonnabőrt elégedetten nyammogjuk, a késeinkkel kaszaboljuk a zöldséget…

Amikor pirultnak ítéltetnek a zöldségek és a húsdarabok, mehetnek bele az összeroppantott fokhagyma gerezdek, két kavarás, és nagy adag víz a bográcsba, innentől kezdve szinte csak pakolni kell a fát alá. Meg a rozé-hosszúlépést a szakács keze alá…

Na jó, amikor felforrt a lé, akkor jöhet az első fűszerezési roham, só, frissen őrölt bors és a fele tárkony mehet bele. Húsz perc múlva egy citrom leve, meg egy másik, vastag karikákra szeletelve.

Érdemes néha megkeverni, a tűzre ügyelni, közben beszélgetni, világot megváltani, a gyerekre rászólni, hogy ne menjen olyan közel a tűzhöz – és néha kortyolni abból a bizonyos hosszúlépésből. Hamar eltelik megint vagy fél óra, jöhet a kóstolás és az újabb fűszerezés: kell bele só, mehet bele a bor – csakis egy korty minőség-ellenőrzés után -, megint kavargatás.

Persze folyamatosan nézem a levet is, ha úgy érzem, hogy túl sűrű, megy bele egy kis víz.

Közben felkészül a habarás is, nemsokára sort kerítünk rá: nagyobb tálba 5 kanál liszt, a két pohár tejföl és két kanálnyi hideg víz. Így alaposan kikeverem. Amikor már majdnem kész a leves, jöhet az utolsó roham: még egy citrom leve, tárkony maradéka, és a habarás. Habarni nem úgy kell, mint hadarni (elnézést), a tejfölös kikeverésbe kanalazok egy kevés forró levest, elkeverem, még egy kicsi leves, megint keverek, és csak utána öntöm bele a bugyogó levesbe a habarást. Így nem lesz csomós, állítólag. Azaz így nem lesz, máshogy meg állítólag az lesz. Azért állítólag, mert még nem próbáltam másképp, így nincs tapasztalat, hogy másképp csomós lesz-e. A habarást még fell kell forralni, úgyhogy ekkor jöhet bele az extra zöldborsó, jót tesz neki.

A leves kész kb. két órányi főzés után, mi éhesek vagyunk, úgyhogy irány a vályú, azaz a bogrács, nagy tányér, nagy merőkanál és kicsi, de nagyon erős szárított paprika. Huhogás, mert forró, huhogás mert erős, és huhogás, hogy

húdefinom!

Összemosolygunk, hogy ez milyen jó lett, merítünk még egy tányérnyit, azt is megesszük, aztán szieszta estig. Jó, hát a lecsóra rá kell pihenni, nem?! De.

Eljött az este is, ettünk lecsót, ittunk és aludtunk rá, és a másnapi reggeli is megvolt, de már a hajnali csipamosás közben is arra gondoltam, hogy milyen jó lesz majd az ebéd. Összeértek az ízek, még inkább érződni fog a kis savanykás felhang és picit sűrűbb is lesz a leves.

Ebédre átjöttek a barátokhoz még barátok, akik persze hogy kértek a levesből, és két tányér közt megállapították:

azért a bogrács mindennek jót tesz!

mire jött a szubkontra is:

na meg a füstölt szalonna!

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili

img_20170617_145510.jpg

img_20170617_150406.jpg

img_20170617_154649.jpg

img_20170618_123036.jpg

Szólj hozzá

csirke bor répa hagyma citrom fokhagyma tárkony zöldborsó bogrács habarás The Dead Daisies