2017. jan 12.

kakaó * vaj * porcukor

írta: (R)ichie
kakaó * vaj * porcukor

... avagy dédi kakós csigája

img_20161103_160338_1.jpg

Hmm. Itt ülök a mai első lattém fölött, és ahogy ép' a habot nyaltam le a felső ajkamról, belém nyilallt az érzés: milyen jó lenne egy két  kakaós csiga most… Hát, nem, nem állok neki tésztát gyúrni és kakaót porcukorral keverni, de leírom nagymamám – aki már jó ideje Dédi – receptjét, akinek tekercseiért már kissuhanc korunkban is odavoltunk öcséimmel, amikor még Mami volt.

Már vagy két hónappal ezelőtt is volt, hogy egy egész napot eltöltöttünk együtt, és a fő projekt az volt, hogy süssön nekünk csigát. A fahéjasért is odavagyok, de végül is kakaósban maradtunk, abból viszont rögtön dupla adagban. Volt segítsége is Zsófi és Dani dédunoka személyében, meg volt pár összefeszülés is – margarin kell >< vaj kell | túl forró a tej az élesztőhöz >< pont elég langyos – de azért a végeredmény láttán és főleg kóstolása után kisimultak a ráncok – az övéiből is sok – és újra szent lett a béke. De – állítólag – ilyen a legjobb családban is előfordul…

A tészta:

  •  60 dkg liszt

  • 3 dkg élesztő

  • 2 tojássárgája

  • 2 ek olaj

  • 1 csipet só

  • 1 ek cukor

  • 1 l tej szobahőmérsékleten

A töltelék:

  • 15 dkg margarin vaj

  • 12 dkg porcukor

  • 4 ek kakaópor

 

Próbáltam olyan bandát találni, aminek hallatán talán még az én nagymamám is felkapja a fejét - bár őszintén megvallva, nem vagyok biztos benne, hogy a Rolling Stones megmozgatná őt. De mindegy is, a lényeg, hogy ezt a zenét hallva biztos nem kérne meg nagyon udvariasan, de közben igen határozottan, hogy azonnal kapcsoljam ki ezt a hangos ricsajt, mint ahogy azt megtette párszor régebben.

A Stones nemrég kihozott egy albumot, szerintem csak úgy, hogy valamivel jelentkezzenek, pár nap alatt össze-jammeltek egy feldolgozás albumot, amolyan ha már összefutottunk, játszunk valamit, amit szeretünk zenét. Semmi extra, de háttérnek elmegy, ahogy ez a klip se váltja meg a világot. Azért ahogy szívemre teszem a kezem, nem lennék boldogtalan, ha egy ilyen kék Mustangot hajthatnék, és nagyon vigyorognék az előttem átkódorgó zebrán is - miután felvettem az állam a bőr ülésről...

Rögtön az elején jön egy sarkalatos pont: a tejet langyosra kell melegíteni, de ne túl melegre,

mert megfő az élesztő!

Na szóval a pont jó langyos tejbe feloldom az egy kanál cukrot, és a friss élesztőt belemorzsolom, hagyom felfutni, kb. 10 perc alatt. Ezt a habos löttyöt a csipetsós, tojássárgájás liszttel összekeverem, öntök hozzá annyi szobahőmérsékletű tejet, hogy összedolgozva egy közepesen kemény tésztát kapjak. Ha ez megvan, az olajat is hozzákeverem. Kb. egy órára félreteszem lefedve, hagyom megkelni.

Közben meggyőzöm a nagyit, hogy nem gond, ha nincs sodrófám, egy üres rozés üveg is megteszi. Nekem nem hisz, de a dédunokáknak már nem tud ellenállni,

Nyugi Dédi, Apa mindig így csinálja, és már én is nyújtottam így!

Megmutatjuk a régi facebook posztot amin a dédunoka szorgoskodik Bodri Rozi-s üveggel, nagy nevetés, (kicsit hitetlenkedve ingatva azért a fejet), majd megadóan legyint, és a "mi minden fent van azon az interneten" félmondattal jóváhagyja az új konyhai eszközt.

Így hamar elrepül az az egy óra, és már állhatunk neki a következő etapnak: a margarinos vajas tölteléknek.

A porcukrot, a kakaót és a vajat levegős-krémesre keverem. Ezzel kenem meg a négybe osztott, sodrófával borosüveggel, 0,5 cm vastagra nyújtott tésztalapokat. A maradékot akár ki is lehet nyalogatni az edényből – már a szemfülesebbeknek… A megkent lapokat összehengergetem és éles késsel másfél centis karikákra szelem.

Ezeket a szeleteket sütőpapíros tepsire hajigálom úgy, hogy azért maradjon köztük hely, még nőni fognak! A 165 fokra előmelegített sütőben készre sütöm őket, kb. 20 perc alatt. Amikor már megnőttek, megpirultak, kiveszem a sütőből a tepsit, és meleg tejjel meglocsolom őket – amibe titokban fél vaníliás cukrot csempésztem -, tepsinként 1-1,5 decivel. Hagyom, hogy beszívják magukba a tejet, ettől maradnak puhák és ízesek másnap is. Már ha marad belőlük…

Porcukorral még megszórhatom a tetejét, vagy, most, hogy leírtam ezt az egészet, elhatároztam, legközelebb felturbózom az egészet: rakok a töltelékbe aszalt vörös áfonyát, a tetejére meg folyatok cukormázat, vagy még inkább keserűcsoki-mázat!

Na, majd jelentkezem azzal is…

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

img_20161103_124012.jpgimg_20161103_125601.jpgimg_20161103_144016.jpgimg_20161103_142418.jpgimg_20161103_144510.jpgimg_20161103_151424.jpgimg_20161103_153742.jpgimg_20161103_153718_1.jpgimg_20161103_160400.jpg

Szólj hozzá

kávé recept kakaó vaj liszt Rolling Stones Dédi