hús, gombóc, leves
avagy a gombócba zárt hús a levesben...
Naná. Naná, hogy szeretem a húslevest. (Naná, hogy rengeteg erős paprikával pakolom tele...) Most egy kicsit másképpen tettem bele a húst, mint ahogy szoktam, ne mindig csak darabokban legyen benne, dobjuk fel pár gombóccal a levest!
A klasszik húsgombócban van zsemlemorzsa, ezt hanyagoltam és rizzsel toldottam meg a csirkehúst. Meg egy nagy rakás fűszerrel. Így lett ez egy finom leves azokra a nyári napokra, amikor nem rohad le rólunk a gatya...
- 1 kg csontos csirkemell
- 15 dkg rizs
- 4 szál répa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szem krumpli
- 1 karalábé
- cérnametélt
- 2 db leveskocka
- 1 kk szárított petrezselyem
- 1 kk szárított bazsalikom
- 1 kk szárított kakukkfű
- 1 kk szárított lestyán
- 1 kk pirospaprika
- só, bors, friss petrezselyem
Kezdem a levessel, ehhez leszedem a húst a csontokról, a csontos maradékot beleteszem hagymával egy nagy lábosba, hadd forrjon lassan fel, majd hagyom gyöngyözni tovább. Húsgolyó gyártás indul.
Azokhoz a lefejtett húst késsel minél apróbbra vagdalom. De tényleg, vagy öt percig "darálom", hogy egészen finom, pépes állagot érjek el. A szárított fűszerekkel, pirospaprikával és sóval összegyúrom, és hagyom az ízeket összehaverkodni. Jöhet a rizs.
Rizst készíteni egyszerű, ragacsosat bárki tud minden megerőltetés nélkül. Nekem a pergős megy jobban, zsigerből nem tudok ragacsosat, ahhoz nagyon oda kell figyelnem. Nem pirítom meg annyira a rizsszemeket, hamar felöntöm két és félszer több vízzel és így kevergetem, majd egy kis idő után lefedve ott hagyom a tűzön. Aztán azt is lekapcsolom alatta, és így hagyom pihenni vagy negyed órát. Összeállhatnak a golyók.
Mielőtt könyékig ragacsos lennék, bekapcsolom a sütőt 180 fokra, és előveszek egy tepsit. A fűszerezett húst a ragacsos rizshez keverem, majd kis golyókat pödrök a két, enyhén bevizezett tenyerem között. Egyforma távolságra pakolom a tepsiben a gömböket, és amikor már kész vagyok - teljesen kész leszek a végére, annyira monoton ez a meló... - akkor betolom az egészet a sütőbe. Mindeközben a húsleves...
IGNITE. Jaa, tudom, az a szimpatikus magyar frontemberes amerikai banda. Tempós, zúzós számok, néha magyarul is szól, tetszik, ha éppen a rádióban hallom, vagy kidobja a youtube. Szerintem sokan voltunk így...
TÉGLÁS ZOLI. Igen, ő a frontember. Volt szerencsém egy interjú kapcsán fényképezni... (emiatt, ni: grungery.hu) Azóta rajongójuk lettem, és ebben vastagon benne van az ő személyisége is, nem csak a kiba szuper jó zenéjük.
Nekem őmiatta működik ez a banda. Mesélte, hogy kerestek a srácok egy új énekest, elment a meghallgatásra, majd a következő héten már több ezer ember előtt énekelt egy bazi hosszú turnén. Megértem, hogy miért ő kellett nekik, egy magával ragadó, szuggesztív ember, akinek határozott véleménye van a világról, szenvedélyesen védi a fákat, meg menti a pelikánokat.
Mit tennék a válogatáskazira? Hát ezeket tuti: My Judgement Day, Run, Slowdown, Bleeding, Let it Burn, Poverty for All, Falu, By my side, Alive, Oh No Not Again.
A húslevesben már főnek vagy háromnegyed órája a csontok. Még háromnegyed óra és kész, úgyhogy jöhet bele a kockára vágott krumpli, a karikázott répa és a szintén kocka karalábé. És ha már kockáknál tartunk, a leveskocka is. És ha már fűszerezés, az egész borsszemeket sem hagyom ki... Na meg hogy az ízeket lehessen érezni, megy utánuk só is. Gombócot a levesbe!
A sütőben rendben átsültek a gombócok, talán a közepük is megkapta a szükséges hőt. De az a biztos, ha még fő egy kicsit a levesben, így még biztosabb, hogy a csirkemell megfelelően megfő/sül. Na meg persze az íze is belefő a levesbe... Még tészta is kell bele.
Úgyhogy beleszóróm a cérnametéltet, 10 perc, és kész. Lehet tálalni.
Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili