káposzta, kacsa, tészta
avagy a tökéletes főétel és desszert egyben...
Bármennyire is töröm a fejem, nem jut eszembe még egy olyan étel, amelyet főételként, vagy akár desszertként is fogyasztanám. A káposztás tészta az egyetlen, ami ebbe a kategóriába van nálam: sózva, alaposan borsozva megeszem az első tányért, majd jóízűen a másodikat, amit jól megszórok porcukorral, és megvárom, hogy kicsit beleolvadjanak a cukor-göbök, amik olyan finoman olvadnak szét a számban amikor rájuk harapok. A sós változathoz nagyon passzol a sült kacsacomb, így amikor a piacon rácsaptam egy jókora káposztafejre, hogy ezt bizony én hazaviszem, a hentesnél szereztem hozzá kacsacombot is.
- 1 nagy fej káposzta
- 1 kg kocka tészta
- 5 kanál kristálycukor
- 2 db kacsacomb
- 1 fej vöröshagyma
- cajun fűszerkeverék
- őrölt, szárított narancshéj
- só, bors, olaj
Nem, nem szeretek mosogatni, így nem vesződök reszelővel a káposztánál, hanem szépen felszeletelem az egész fejet - a torzsáját kivéve persze - és egy nagy tálba gyűjtöm, amiben minden réteg káposztát alaposan megsózok. Hagyom vagy fél órát pihenni, jó sok levet ereszt, amit meg nem, azt a két kezemmel kipréselem belőle.
Közben a káposztához keverem az apróra vágott vöröshagymát, és a húst felkészítem a sütésre. A combokat lemosom, papírtörlővel felitatom a nedvességet róluk, majd alaposan bedörzsölöm a fűszerkeverékemmel: őrölt narancshéj-port (mert a narancs nagyon megy a kacsához), frissen őrölt borsot (mert a tésztát is alaposan meg fogom borsozni) és cajun fűszerkeveréket (csak hogy picit csípjen is valami) egyenlő arányban használok. Kevés vizet öntök alá, aprólékosan befedem alufóliával és a sütőben fél órát 200 fokon, majd még egy órát 150 fokon sütöm.
Az előbb kifacsart, száraznak azért korántsem mondható káposztát karamellizálom: vastag aljú serpenyőmbe két kanálnyi olajat hevítek, arra szórom az öt kanálnyi cukrot. Nem kevergetem, csak hagyom olvadni, néha felemelem a serpenyőt és megmozgatom a lassan barnuló masszát. Amikor már mogyoróbarna az egész, beledobálom a káposztát. Így pirítom a káposztát, amíg össze nem esik és közben elszíneződik.
Karamellizálás közben a másik lángon forr a víz, és kifőzöm a tésztát sós vízben. Leszűrés után ebbe a nagy lábosban keverem össze a pirított káposztával.
A kacsák szépen megsültek, már csak még egy kicsi piros-ropogósságot kell adni a bőrüknek, így még 10 percre visszadugom őket lefedés nélkül a 220 fokos grillfokozat alá.
Most már minden kész, ebédre ott a kacsacomb-tészta kombó rengeteg borssal, aztán meg jöhet egy kis desszert káposztás tészta porcukrosan, de jó vastagon!
Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili