2016. máj 19.

piskóta, gyümölcs, csokoládé

írta: (R)ichie
piskóta, gyümölcs, csokoládé

avagy a << hogyan verjünk a s*ggére egy tálca házi tojásnak nagyon gyorsan >> sorozat első részét olvashatjátok

img_20160517_072302_2.jpg

A hűtőben halmokban állnak a tojások, ráadásul mind boldog, falusi tyúkudvarból származik, így hamar nekiálltam elhasználni őket. Nyilván minden reggel amikor csak lehet, tojás van, vagy tükörtojásként, vagy rántotta formájában végzi a tányéromon. Na de azért lehet ennél nagyobban is játszani, például egyből egy tíztojásos piskótába fogtam.

  • 10 db tojás
  • 10 evőkanál liszt
  • 7 evőkanál cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • fél zacskó sütőpor
  • két marék meggy / cseresznye / málna / bármi hasonló
  • 1 tábla 40%-os csoki
  • vaj

Ehhez a süteményhez valami hangos zenére van szükség, mert elég sokat szerepel a habverő, muszáj, hogy valami túlüvöltse a kereplést. A hangoskodás előtt viszont van egy csendes, és nagy koncentrációt igénylő feladat: a tíz tojást egyesével feltöröm, és szétválasztom a fehérjét a sárgájától. A fehérjéket csorgatom egy nagyobb tálba, ahol egy csipet sóval szinte keményre verem. 

A Black Stone Cherry viszonylag új kedvenc, talán a múlt évtől hallgatom őket - azóta viszont elég gyakran... Jöttek az A38-ra, én meg csak pislogtam, milyen állat zenét játszanak ezek a fiúk. Aztán máshogy alakult, nem néztem meg őket, de a lejátszási listámba megkövültek a számaik... 

A válogatáskazin tuti helye van a Lonley Train-nek, de az elsők között lenne a Blind Man is. Abszolút kedvenc a Blame It On The Boom Boom, meg a legismertebb slágerük a Me and Mary Jane - bár az inkább a klip miatt lehet olyan népszerű, kevesen tudnak ellenállni a cigifüstöt fújó shortos lányoknak... Ja, és persze nem hagyjuk ki a White Trash Millionaire-t se!

Innen is üzenném az A38 Kapitányának, hogy remélem még elhívja őket, mert akkor már tutira megnézném mit művelnek élőben, főleg a hajón!

Amikor már majdnem teljesen kemény, jöhetnek (nagyjából) egyesével a tojássárgáják. Ezt is jól belekeverem, majd keverés közben beledobom a sütőport, utána kanalanként a lisztet és a cukrot, vaníliás cukrot. Alaposan elkeverem ezt a szép, sárga masszát.

Egy nagy tepsit (vagy ha éppen magasabb tésztát akarok, akkor egy kisebbet) lelkiismeretesen kivajazok, kilisztezek. Beleöntöm a keveréket, az apróra darabolt csokit elszórom benne, a gyümölccsel együtt. Nekem most volt itthon a fagyasztóban meggy, már kerülgettem egy ideje, így most megszabadultam tőle... Persze a legjobb mindig az a gyümölcs, aminek éppen a szezonja van. Azaz az a második legjobb. A legeslegjobb az, ami van otthon ;).

A 220 fokos sütőbe tolom a tepsit, majd tűpróbáig sütöm. Nem baj, ha még lágynak néz ki, sőt, úgy a legjobb, mert akkor még nem égettem szárazra... Ha maradna másnapra, tízórainak, egy pohár frissen préselt aeropress-szel meg lehet enni...

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

Szólj hozzá

zene étel tojás recept csoki Black Stone Cherry