2016. ápr 12.

rakjunk krumplit baconnel

írta: (R)ichie
rakjunk krumplit baconnel

img_20160116_1942332.jpg.jpg

Mindenki szereti a rakott krumplit. És mindenki másképp. Én például sok kolbásszal és főtt tojáskarikák nélkül. Valahogy azokért a(z általában) száraz sárga részekért nem rajongok. Bezzeg a vastag, ropogós, kicsit égett sajt-tetőért! Meg a tejszínes, fűszeres szaftért, aminek nagy részét a krumplik felszívják, a maradékot meg fel lehet tunkolni a tányérról egy kis összetört krumplival...

Persze a tojást nem hagynám ki én sem a szettből, csak belekeverem a tejszínbe. A tekintélyes mennyiségű, frissen reszelt szerecsendióval és borssal együtt.

  • 1,5 kg krumpli
  • 400 g szeletelt bacon
  • fél szál kolbász
  • 4 db tojás
  • 1 l főzőtejszín
  • 175 g tejfől
  • 3 fej lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 200 g trappista sajt
  • 200 g mindenféle maradék sajt
  • olívaolaj
  • friss rozmaring
  • só, bors, szerecsendió

Nincs mese, neki kell ugrani a csomag krumplinak, és megpucolni. Azután centi vastag szeletekre vágni, félig előfőzni. Közben a kolbászt is felkarikázom, nyilván kicsit többet, mint amennyi belekerül, a minőségellenőrzési mennyiséget is bele kell számolni. Valahogy ilyenkor mindenki megfordul a konyhában, aki a lakásban tartózkodik. Bezzeg előtte, a krumplipucolásnál...

Karikázásban már úgyis benne vagyok, így hát a lilahagymát is felszeletelem. Jöhet a rétegezés: egy sor krumpli, egy sor hagyma, megint egy sor krumpli, aztán kolbász - remélhetőleg maradt elég - utána megint krumpli. A tetejére fekszenek a bacon szeletek, de előbb még a tejszínes keverékkel nyakon öntöm a rétegeket.

Íme egy friss, ropogós videó a kedvenc magyar bandámtól. Még mindig a The Juggernaut a kedvenc, de ez is egy jó kis szám a legújabb CD-jükről. Ha van időtök, érdemes rákeresni az abszolút kedvenc Red Hot Lovin'-ra, a Hard Times-ra és az I Really Care-re.

A tejszínbe keverem a tejfölt, a habosra vert tojásokat, tekerek bele rengeteg borsot, kevés sót és majdnem egy fél reszelt szerecsendiót. Még egy gerezd fokhagymát is belereszelek. Egy ágnyi rozmaring levelet felaprítok, azt is beledobom a keverékbe, hiszen a krumpli és a rozmaring jó páros.

Na, amikor a baconok szépen sorjában fekszenek, ráküldöm a reszelt sajtot a tetejére, meg a mélyhűtőből előkanyarított maradék sajt-kockákat.

Sok sajt fordul meg a hűtőmben, de nem mind fogy el addig, amíg jó érzés rájuk nézni, ha értitek mire gondolok. Mielőtt ki kellene dobni ezeket a darabokat, falatnyi kockákra darabolom és bedobom a mélyhűtőben lévő dobozomba, amiben a többi sorstársuk dekkol. Aztán amikor hasonló kaja készül, csőben sült dolgok, tepsiben sült tészták, vagy bármi, amibe jól jön egy kevés sajt, előveszem a dobozt és belekeverem a frissen reszelt sajtok közé. Ezzel nem csak spórolok, de még érdekesebb ízt is adok az ételnek, a többféle sajtok mindig dobnak az étel ízén.

A kész tálat előmelegített sütőben 200 fokon sütöm amíg a teteje ropogósra nem sül - még a grill fokozatot is rá szoktam kapcsolni. Ha van elég türelmem - és nem kényszerítenek az éhenkórászok - akkor negyed óra pihentetés után vágom fel kockákra a tálban, így nagyjából egyben maradva tudom tányérra tenni. Kevés, jó minőségű olívaolajjal meglöttyintem, ha épp olyanom van.

 Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

Szólj hozzá

krumpli tejszín kolbász rozmaring bacon szerecsendió Ozone Mama