2016. feb 12.

májkrém

írta: (R)ichie
májkrém

img_20151213_1810032.jpg.jpg

Májkrémet mindig is ettem, de mostanában a bolti helyett saját készítésűt eszem. Épp amilyen a hangulatom, olyat. Hol erőteljesebb rusztikusabbat, hol finomkodó pépest, kicsit fűszeresebbet, vagy enyhébb ízesítésűt. Mindenhogy szeretem, és így nem is nagyon tudok ráunni. Ha meg igen, egy hónap szünet után megint jól esik egy nagy adag...

  • 1 kg csirkemáj
  • 0,5 l tejszín
  • 25 dkg bacon
  • 2 fej lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek szárított zsálya
  • 0,5 dl konyak
  • só, bors, olaj

Először is kiveszem a májat és a bacont a hűtőből, hadd melegedjenek fel szobahőmérsékletűre. Amíg melegszenek, a lilahagymát felaprítom, meg a fokhagymát is. A májat is előkészítem, leszedem róla a nemkívánatos részeket, majd apró darabokra vágom. Nem kell finomkodni, úgyis az egészet lemixerelem (Van ilyen szó? De ugye mindenki érti, mire gondolok? Ha nem, két-három bekezdéssel később, úgyis igen;) ). Így teszek a baconnel is.

A vastag aljú serpenyőmben kevés olajat hevítek, amire rádobom a hagymákat és puhára pirítom, kicsit meg is karamellizálom. Hozzájuk dobom a bacont, kicsit pirítom, majd jönnek a májdarabok. Azokat is lepirítom, hagyom kicsit megpörkölődni, jól jön majd az extra íz. Persze arra figyelek, hogy ne égjen oda. Na, ezekre a lepörkölődött részekre jön a fél deci konyak, ahogy beleöntöm, sistereg, puffog az egész serpenyő, szépen feloldódnak a pörkök miközben az alkohol elpárolog.

Gyorsan beleöntöm a tejszínt, ne tapadjanak vissza a májdarabok, és felforralom az egészet. Ha már bugyogva forr, kicsit visszább veszem a tüzet, és gyöngyözve hagyom forrni kb. 15 percet. Ekkor ízesítem, jön bele egy nagy adag só, közepes mennyiségű bors, meg a zsálya, ami nagyon passzol a csirkemájhoz. Igazából minden májhoz, most, hogy jobban belegondolok.

Még tíz percig főzöm alacsony lángon, majd nekiesek az egésznek a botmixerrel, lemixerelem. (Így már tiszta, ugye?) Attól függ, milyen kedvem van, olyan állagúra pürésítem. Van, mikor rusztikusra akarom, akkor csak úgy tessék-lássék nagyjából töröm össze a májdarabokat. Ha pedig finomkodni van kedvem, akkor alaposan, finom krémmé pépesítem, sőt, még vagy 10 dkg vajat is teszek bele a végén, ezzel mélyítve, azaz inkább magasítva az ízeket.

Csattos üvegekbe töltöm, hűtőben két-három hétig elvan. Már ha marad annyi ideig...

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

Szólj hozzá

máj tejszín bacon Audioslave