cukkini, bacon és tészta
Tésztát bármikor tudok enni. Bármikor. Ebédre, vacsorára, jéghidegen éjjel a hűtőből, amikor hazajövök egy koncertről, ebéd után, amikor a maradékot eltenném elteszem a hűtőbe. Most egy mi-van-a-frigóban típusú recept következik, hiszen legutóbb találtam egy cukkinit és egy doboz tejszínt a hűtőmben. Tészta meg mindig van itthon.
- 1 db közepes cukkini
- 500 gr linguine tészta
- 250 gr kockázott bacon
- 500 ml főzőtejszín
- 1 fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek szárított bazsalikom
- parmezán
- só, bors, olaj
A lilahagymát felkockázom, a fokhagymát felaprítom. A cukkinit hosszában fél centis szeletekre vágom, majd egy zöldséghámozóval hosszú csíkokra szelem. Így készül a cukkini linguine.
A legnagyobb lábosomban jócskán sós vizet forralok.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=ZxRG7uoFDo4[/embed]
Kevés olajon elkezdem pirítani a bacont, hozzádobom a hagymát, ráhalmozom a cukkini-csíkokat, és pár percig pirítom az egészet óvatos kevergetés mellett. Közben fogkeményre főzöm a tésztát. A serpenyőben piruló dolgokra rászórom a fokhagymát is, majd felöntöm az egészet a tejszínnel. Amikor a tejszín is forr, rászóróm a bazsalikomot és alaposan megborsozom. Egy keveset átkanalazok a tészta főzővizéből, selymesebbé teszi a mártást a keményítős víz.
[caption id="attachment_962" align="aligncenter" ] A nagy tésztahatározót köszi a www.charmingitaly.com -nak.[/caption]
Ha szeretnéd tudni, hogy éppen milyen tésztát fogyasztasz, vagy éppen tartasz otthon, a fenti infografikán biztosan megtalálod az olasz típusokat. Nem lesz könnyű menet. Én szóltam előre! ;)
A leszűrt tésztával összekeverem az elkészült szószt, és frissen reszelt parmezánnal tálalom.
[gallery type="columns" ids="940,941,942,939"]