tészta, paradicsom, tonhal
Ti is lelopkodtátok gyerekkorotokban a sült tésztáról az égett darabokat? Én még most is... Ezért is toltam sütőbe a klasszik tonhalas tésztám.
- 2 db 150 grammos tonhalkonzerv (olajban eltett)
- 0,5 kg tészta (orsó, fussili, félcső, stb.)
- 0,5 l passata
- 0,5 l főzőtejszín (20%)
- 1 db paradicsom sűrítmény
- 5 dkg parmezán
- 20 dkg füstölt trappista
- 2 fej lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek szárított zsálya
- só, bors
Először is sós vizet forralok a legnagyobb lábasomban a tésztának. Másodszor meg feldarabolom a hagymát, pici olajon elkezdem fonnyasztani egy másik edényben, és közben beleborítom a tonhalakat, tovább kevergetve a lábos alját. Amikor a hagymadarabok üvegesre pirultak, beledobom a nagyobb darabokra aprított fokhagymát is, és felöntöm a passatával. Az üveget kiöblítem egy pici vízzel, és azt is belelöttyintem a lábosba, melléöntöm a tejszínt is. Alaposan elkeverem.
A paradicsomhoz tejszínt keverek? Megőrültem?! Asszem nem. (a hangok is azt mondják...) Nekem a paradicsomszósz magában túlságosan savas, tolakodik az a paradicsom-íz, amit olyan nagyon nem kedvelek. De amióta tejszínnel keverem, finomodott, halványult a savasság és így nagyon finom, lágy íz jött létre. Abszolút paradicsom még mindig, de azért gyengébben, mintha egy az egyben lenne.
Fűszerezem, zsályát, sót, borsot szórok bele, és belekanalazom a sűrítményt is, majd közepes lángon rotyogtatom kevergetés mellett az egészet, míg ki nem fő a tészta.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=tuK6n2Lkza0[/embed]
Azaz ne főjön ki a tészta teljesen.
Ugyanis a félkemény tésztát leszűrés után egy magas falú tepsibe öntöm és a szósszal összekeverem - nem kell alaposan lecsepegtetni, a keményítős víz jót tesz a mártásnak. Azután az összekevert reszelt sajtokat rászórom, és az előmelegített, 180 fokos sütőben ropogósra sütöm a tetejét.
Aki bír, várjon tíz percet, annyi hűlés után szép kockákra lehet vágni a tésztát...
[gallery size="medium" type="rectangular" ids="803,800,804"]