2015. sze 08.

tészta, paradicsom, tonhal

írta: (R)ichie
tészta, paradicsom, tonhal

wpid-img_20150830_1218322.jpg.jpegTi is lelopkodtátok gyerekkorotokban a sült tésztáról az égett darabokat? Én még most is... Ezért is toltam sütőbe a klasszik tonhalas tésztám.

  • 2 db 150 grammos tonhalkonzerv (olajban eltett)
  • 0,5 kg tészta (orsó, fussili, félcső, stb.)
  • 0,5 l passata
  • 0,5 l főzőtejszín (20%)
  • 1 db paradicsom sűrítmény
  • 5 dkg parmezán
  • 20 dkg füstölt trappista
  • 2 fej lilahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek szárított zsálya
  • só, bors

Először is sós vizet forralok a legnagyobb lábasomban a tésztának. Másodszor meg feldarabolom a hagymát, pici olajon elkezdem fonnyasztani egy másik edényben, és közben beleborítom a tonhalakat, tovább kevergetve a lábos alját. Amikor a hagymadarabok üvegesre pirultak, beledobom a nagyobb darabokra aprított fokhagymát is, és felöntöm a passatával. Az üveget kiöblítem egy pici vízzel, és azt is belelöttyintem a lábosba, melléöntöm a tejszínt is. Alaposan elkeverem.

A paradicsomhoz tejszínt keverek? Megőrültem?! Asszem nem. (a hangok is azt mondják...) Nekem a paradicsomszósz magában túlságosan savas, tolakodik az a paradicsom-íz, amit olyan nagyon nem kedvelek. De amióta tejszínnel keverem, finomodott, halványult a savasság és így nagyon finom, lágy íz jött létre. Abszolút paradicsom még mindig, de azért gyengébben, mintha egy az egyben lenne.

Fűszerezem, zsályát, sót, borsot szórok bele, és belekanalazom a sűrítményt is, majd közepes lángon rotyogtatom kevergetés mellett az egészet, míg ki nem fő a tészta.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=tuK6n2Lkza0[/embed]

Azaz ne főjön ki a tészta teljesen.

Ugyanis a félkemény tésztát leszűrés után egy magas falú tepsibe öntöm és a szósszal összekeverem - nem kell alaposan lecsepegtetni, a keményítős víz jót tesz a mártásnak. Azután az összekevert reszelt sajtokat rászórom, és az előmelegített, 180 fokos sütőben ropogósra sütöm a tetejét.

Aki bír, várjon tíz percet, annyi hűlés után szép kockákra lehet vágni a tésztát...

[gallery size="medium" type="rectangular" ids="803,800,804"]

Szólj hozzá

hal paradicsom sajt tészta parmezán zsálya tonhal passata JET