2015. már 05.

tarja, curry, tarja

írta: (R)ichie
tarja, curry, tarja

wpid-dsc_67432.jpg.jpeg

Szeretem a tarját. Könnyű vele sütni-főzni, akár egészben, akár darabokban készítem el. A tarja - mustár párosítást már rég meguntam, még akkor is, ha elsőre most is az ugrott be, hogy a mustáros tejszínes szószt készítek hozzá. Helyette lett currys - ugyanis azt még nem untam meg...

Különben is. Most már tudom, hogy a tarja melyik része az állatnak.

  • 400 gr tarja
  • 2 fej vöröshagyma
  • 0,5 l tejszín
  • 2 ek curry paszta
  • 1 db tyúkhús-leveskocka
  • 20 dkg rizs
  • olaj

Hol is kezdjem? Ja, persze, a rizsnél: a két fej apróra vágott hagyma kétharmadát kevés olajon megpirítom, a rizst beleszórom a lábosba, majd azt is megpirítom egy perc alatt. Ezután forrásban lévő vízzel felöntöm, annyival, hogy másfélszer lepje el a rizst (ha szaftos rizst szeretnék, akkor kétszeres mennyiséget öntök rá). Beledobom a leveskockát, kevés só, kicsit összekverem, fedő alatt még öt percet főzöm, megkeverem, főzőlapot lezárom, lefedve hagyom még 15-20 percet. És kész.

Ez a titok, nálam így készül a rizs.

https://www.youtube.com/watch?v=7QU1nvuxaMA

Amíg fő magában a rizs, pont készen lesz a hús: serpenyőt  teszek forrósodni a tűzhelyre, közben ujjnyi csíkokra vágom a húst, majd a már-már füstölő edénybe teszem. Két- három perc alatt kisül annyi zsír, hogy abba a maradék hagymát meg tudjam párolni, így s teszek. Az utolsó egy percre belekanalazom a curry pasztát is, kicsit pirítom azt is, sűrű kevergetés mellett.

Amikor a hús kellően megpirult, pirosas, néhol feketébe hajlóan vörös a színe, akkor öntöm rá a teszínt, és hagyom közepes lángon 10 percet rotyogni. Ezalatt az serpenyő aljára ragadt pörzsanyagok, amik az ízt adják, feloldódnak.

Most már kb. 5 perce azon gondolkozom, hogy mit hagytam ki, nem lehet ilyen egyszerű ez a kaja. Pedig az. Mint a kő...

[caption id="attachment_373" align="aligncenter" ]wpid-dsc_67462.jpg.jpeg szombati kajakóma okozója[/caption]

 

Szólj hozzá