tarja, curry, tarja
Szeretem a tarját. Könnyű vele sütni-főzni, akár egészben, akár darabokban készítem el. A tarja - mustár párosítást már rég meguntam, még akkor is, ha elsőre most is az ugrott be, hogy a mustáros tejszínes szószt készítek hozzá. Helyette lett currys - ugyanis azt még nem untam meg...
Különben is. Most már tudom, hogy a tarja melyik része az állatnak.
- 400 gr tarja
- 2 fej vöröshagyma
- 0,5 l tejszín
- 2 ek curry paszta
- 1 db tyúkhús-leveskocka
- 20 dkg rizs
- olaj
- só
Hol is kezdjem? Ja, persze, a rizsnél: a két fej apróra vágott hagyma kétharmadát kevés olajon megpirítom, a rizst beleszórom a lábosba, majd azt is megpirítom egy perc alatt. Ezután forrásban lévő vízzel felöntöm, annyival, hogy másfélszer lepje el a rizst (ha szaftos rizst szeretnék, akkor kétszeres mennyiséget öntök rá). Beledobom a leveskockát, kevés só, kicsit összekverem, fedő alatt még öt percet főzöm, megkeverem, főzőlapot lezárom, lefedve hagyom még 15-20 percet. És kész.
Ez a titok, nálam így készül a rizs.
https://www.youtube.com/watch?v=7QU1nvuxaMAAmíg fő magában a rizs, pont készen lesz a hús: serpenyőt teszek forrósodni a tűzhelyre, közben ujjnyi csíkokra vágom a húst, majd a már-már füstölő edénybe teszem. Két- három perc alatt kisül annyi zsír, hogy abba a maradék hagymát meg tudjam párolni, így s teszek. Az utolsó egy percre belekanalazom a curry pasztát is, kicsit pirítom azt is, sűrű kevergetés mellett.
Amikor a hús kellően megpirult, pirosas, néhol feketébe hajlóan vörös a színe, akkor öntöm rá a teszínt, és hagyom közepes lángon 10 percet rotyogni. Ezalatt az serpenyő aljára ragadt pörzsanyagok, amik az ízt adják, feloldódnak.
Most már kb. 5 perce azon gondolkozom, hogy mit hagytam ki, nem lehet ilyen egyszerű ez a kaja. Pedig az. Mint a kő...
[caption id="attachment_373" align="aligncenter" ] szombati kajakóma okozója[/caption]